Cum stim daca mierea e adevarata sau falsa?
Mierea de calitate cristalizeaza, iar cea falsa nu!
Cercetători și specialiști în Apiterapie ne invata cum trebuie aleasa si consumata mierea. Din pacate, exista multe metode de falsificare a mierii. În afara de hranirea familiilor de albine cu melasa, ce-a mai grosiera metoda este aceea de a fierbe zahar în infuzia unor plante, pîna cînd fiertura este adusa la consistenta mierii.
De asemenea, o falsificare destul de utilizata este hranirea masiva a albinelor cu sirop de zahar în diverse concentratii. De aceea, în borcanele îmbietoare de pe tarabele pietelor, poate fi miere veritabila ori falsa.
Cumparatorul trebuie sa stie: mierile false nu zaharisesc, în timp ce toate mierile veritabile cristalizeaza (în afara de mierea de mana!).
În unele cazuri, cumparatorul este îmbiat cu miere de fenicul ori de zmeur cînd cere miere de salcîm (culorile lor sînt apropiate), iar mierea de floarea-soarelui poate “trece” drept miere poliflora (cea mai valoroasa din punct de vedere terapeutic)”.
Consumul regulat de miere de albine este foarte sanatos.
Prin fierbere, mierea îsi pierde proprietatile terapeutice.
Daca va cumparati o miere cristalizata – acest aspect oferindu-va garantia ca mierea este veritabila – si doriti sa o mîncati în stare lichida sau sa o folositi ca îndulcitor în diferite ceaiuri, specialiștii recomanda ca lichefierea sa se faca la temperaturi care sa nu depaseasca maxim 40?C: “Sa nu uitam ca, mierea este produsa la temperaturi care nu depasesc 35-37 grade C în interiorul stupului. Mierea nu este termostabila, iar temperaturile înalte distrug o multitudine de principii vitalizante. Cînd temperatura de lichefiere depaseste 90?C, mierea este redusa la valoarea unui… zahar lichid”.Mierea lichida pe timp de iarna nu are nici o valoare. Stie oricine ca în piete, pe tarabe, nu apare decît miere lichida. Aceasta ori este falsa, ori este bine fiarta. Nefericita este si “superstitia” cumparatorului, ca mierea cristalizata ar fi contrafacuta. De fapt, lucrurile stau exact invers! Sa nu se uite înca un amanunt: daca mierea ar fi lichefiata la 40?C – temperatura acceptabila – îndeosebi în zilele reci din piete ea ar cristaliza din nou”.
In concluzie, mierea naturala 100% este cea cristalizata!