Cristalizarea mierii, procedeul care atesta autenticitatea mierii de albine
Mierea naturala este extrasa din faguri sub forma lichida, insa la scurt timp incepe sa se cristalizeze, trsnaformandu-se intr-o pasta solida. Acest proces este datorat continutului mare de glucoza si atesta faptul ca mierea este 100% naturala. Singurul sortiment de miere care nu cristalizeaza este mierea de salcam naturala.
Procesul de cristalizare a mierii are loc la doua-trei luni de la scoaterea din fagure, fiind o garantie a calitatii mierii. Mierea naturala are un continut ridicat de fructoza si de glucoza, precum si de apa. Cristalizarea are loc atunci cand nivelul de glucoza este mai mare decat nivelul de fructoza din miere. In timp, apa se evapora iar mierea incepe sa formeze cristale. Procedeul fizico-chimic este ajutat de temperaturile intre 10-20 de grade Celsius si de miscarea moleculara. Aceasta este intensificata de amestecare si agitare, procese prin care se introduce aer in miere.
Diferitele sortimente de miere au un raport diferit de fructoza si glucoza, fapt ce influenteaza timpul de cristalizare. Mierea de floarea-soarelui si rapita cristalizeaza foarte repede, chiar si la cateva saptamani dupa colectare. Mierea poliflora are de asemenea timpi scazuti de cristalizare.
Procesul de cristalizare nu afecteaza in nici un fel proprietatile mierii – nici negativ, nici pozitiv. Exista oameni care evita folosirea mierii cristalizate, insa aceasta este exact la fel ca si mierea in stare lichida. Multi clienti din strainatate prefera sa cumpere mierea deja cristalizata, atat din motive de siguranta a calitatii, cat si datorita usurintei de folosire a mierii in stare solida. Procesul de cristalizare poate fi impiedicat, intarziat sau accelerat prin metode specifice.
Multi comercianti prefera sa comercializeze mierea sub forma lichida si previn cristalizarea acesteia prin pasteurizare sau filtrare. Prelucrarea cu ultrasunete este o alta metoda de a preveni cristalizarea mierii naturale. Aceste metode de prelucrare afecteaza calitatea mierii si influenteaza eficacitatea ei.
Mierea naturala cristalizata se poate transforma din nou in miere lichida prin incalzire. Scufundarea borcanului cu miere intr-un vas cu apa calda – nu fierbinte! – este cea mai buna metoda. De asemenea, atunci cand este pastrata la temperaturi de peste 20 de grade sau sub limita de inghet de 0 grade mierea nu cristalizeaza.
Mierea nu are termen de expirare, iar cristalizarea nu reprezinta expirarea mierii. Aceasta idee preconceputa a aparut dupa modificarea legislatiei privitoare la alimente de catre UE, insa este cunoscut faptul ca mierea naturala nu expira. Cristalizarea este privita in mod eronat de catre unii oameni drept o alterare a mierii, din cauza schimbarii starii de agregare, proces intalnit la alimentele expirate. Dar aceasta este doar una dintre starile naturale ale mierii.
Insa mierea contrafacuta, care nu cristalizeaza in aproape nici o imprejurare, poate sa-si modifice starea, dar chiar si aceasta va ramane comestibila.
Mierea cristalizata poate fi folosita in acelasi mod ca si mierea lichida, fiind o amprenta a unui produs 100% natural, asadar nu o aruncati si nu o evitati cand o vedeti pe rafturile magazinelor.