18 curiozitati despre albine

18 curiozitati despre albine

1. Albinele prezinta 170 de tipuri de receptori olfactivi. Simtul mirosului este foarte bine dezvoltat si are rol atat in descoperirea surselor de hrana cat si in comunicare sociala.  O albina poate stii de la metri distanta daca o floare mai are polen si nectar, sau daca a fost deja vizitata de o alta albina.
2. Albinele pot bate din aripi foarte rapid, 200 de batai/secunda, de unde rezulta si bazaitul specific.
3. Pentru a produce un borcan de miere o albina ar trebui sa parcurga 144 000 de km, de 3 ori circumferinta Pamantului la Ecuator. Din pacate nu traieste atat de mult. 2 milioane de flori sunt necesare pentru a produce aceasta cantitate de miere. Un borcan de miere este produs de aproximativ 550 de albine.
4. Mierea este produsa din nectarul cules din flori, depozitate in fagure si deshidratat. Albinele elimina apa din nectar prin batai vivace ale aripilor, pana cand ramane o umiditate de 17%. Apoi fagurii sunt sigilati cu dopuri de ceara.
5. Ceara  este produsa de niste glande speciale aflate in abdomen, apoi secretata in stomac si mestecata de albine. Producerea ei consuma multa energie.
6. Propolisul este o substanta  produsa de albine din rasina copacilor si plantelor.  Este folosit pentru a captusi stupul impotriva infiltrarii apei, dar si pentru a-l steriliza. Se stie ca propolisul are puternice proprietati anti-bateriene.
7. Mierea este singurul aliment complet, care poate sustine singur viata. Contine  glucide, vitamine, minerale, antioxidanti, apa si enzime.
8. Mierea nu se altereaza deoarece contine conservanti naturali ce nu permit dezvoltarea bacteriilor. Mierea descoperita in mormintele faraonilor, dupa mii de  ani, era inca comestibia.
9. Polenul este o substanta bogata in proteine folosita de albine pentru a hrani larvele.
10. Intr-un stup locuieste un singur roi de albine. Roiul este alcatuit din trei tipuri de albine: regina (matca), lucratoarele si trantorii.

11. Albinele lucratoare au ac cu care pot intepa, daca se simt amenintate. Din  nefericire,  odata cu intepatura moare si albina. Acul este prevazut cu tepi fini, iar in momentul in care penetreaza pielea victimei ramane blocat in ea.  Impreuna cu el raman si formatiuni din abdomenul albinei, care astfel isi pierde viata. Insa nu chiar toate intepaturile sunt fatale pentru albina. Sunt necesare peste 1100 de intepaturi de albina deodata pentru a produce moartea unui om.
12. Intr-un singur stup exista intre 30 000 si 60 000 de albine lucratoare. Fiecare are sarcini bine distribuite si nu exista timp de odihna. Exista albine responsabile cu munca in stup (ingrijit oua si larve, facut curatenie, produs miere, captusire cu ceara, hranit regina etc) si albine culegatoare care pleaca pe teren.
13. De pe camp albina lucratoare se poate intoarce cu nectar stocat in stomacul special, rasina pentru propolis, polen cules pe picioarele paroase sau apa. Pentru a aduce in stup 100 g de apa o albina trebuie sa faca 3000 de zboruri.
14. O albina lucratoare nu traieste mai mult de 6 saptamani, respectiv 6 luni, albinele ce prind sezonul rece.
15. Desi sunt fiinte cu sange rece albinele isi pot creste temperatura in zbor pana la 54 grade Celsius. Temperatura medie in stup este de 37 grade Celsius.  Surprinse de frig sau ploaie rece, albinele isi inceteaza activitatea si functiile. Iarna, albinele stau in stup sub forma de ciorchine pentru a incalzi regina si pe ele insele. Mierea stransa vara este folosita in acest anotimp ca si sursa de hrana si supravietuire.
16. Albinele lucratoare comunica intre ele prin dansuri. In acest fel isi semnalizeaza una alteia pozitionarea surselor de hrana si potentialele pericole.
17. Cercetatorii au descoperit ca albinele sunt un fel de genii ale matematicii, fiind capabile sa calculeze distante si unghiuri, raportandu-se la pozitia soarelui si la circumferinta pamantului. Da, albinele stiu ca Pamantul e rotund. Ele traiesc pe Terra de cateva milioane de ani.
18. Albinele sunt vegetariene.